PRETHODNICE @ SNP (09 Dec 2024)

prethodnice poster final small 🛎 09.decembra 2024. u SRPSKOM NARODNOM POZORIŠTU - PREMIEJRA
 👉 PRETHODNICE, plesna predstava
 🎫 Ulaznice: LINK
 🎬 Režija: Ivan Vanja Alač 
 🎭 Dramaturgija: Divna Stojanov 
 💃 Glavne uloge: Anđela Joković, Milica Prgonjić, Sara Vilotijević, Nika Gaćeša
 🩰 Koreografija: Gordana Oreščanin, Aleksandar Boškov, Mihailo Kocić, Martina Fortunatto
 👗 Kostimografija: Nataša Vranešević
 🎼 Autor originalnih songova: Dimitrije Beljanski
 🎧 Izbor muzike: Gordana Oreščanin 
 🎩 Dizajn svetla: Tihomir Stojšin 
 🎩 Scenografija: Veljko Berisavljević

 Produkcija:Centar savremene umetničke produkcije "VIVA DANCE ACADEMY" Novi Sad
 Partneri: NewEntertainment (SRB), Scarpette Rosa Cerignola (ITA), Akademija umetnosti u Novom Sadu.

 Projekat se finansira iz budžeta R Srbije Ministarstva kulture i informisanja.
 
 Dobrodošli!
 

 

 

 

Poštovani predstavnici medija,

informišemo vas da će Viva Dance Academy iz Novog Sada 09. decembra 2024. godine u 19.30h u Srpskom Narodnom Pozorištu izvesti premijeru predstave PRETHODNICE.prethodnice9 small

Ovom prilikom Centar savremene umetničke produkcije „Viva Dance Academy" iz Novog Sada, novosadskoj publici će predstaviti priču o četiri žene prethodnice ženskog stvaralaštva, njihovim odnosima prema obrazovanju, sukobima, izazovima i životnim izborima. Predstava na jedinstven način govori o tome šta je sve prethodilo današnjoj mogućnosti izbora jedne mlade žene na našim prosotorima

Reč dramaturga: "Plesna predstava „Prethodnice“ je za sve naše mame i bake, pretkinje i sestre. Nastala je zbog svega što su one preživele, iz zahvalnosti za ljubav i mudrost koje su nam prenele i koje mi prenosimo dalje. U fokusu predstave su priče i sudbine četiri žene – političarke i aktivistkinje Milice Tomić, slikarke Nadežde Petrović, prve Srpkinje koja je doktorirala Ksenije Atanasijević i naučnice Mileve Marić. U predstavi ih zatičemo u trenutku kada su između poslušne, patrijarhalne žene i ostvarenja svojih želja, između uspeha i osude, ambicija oca i zamisli muža. Hvala prethodnicama što su istrajale pa danas ne moramo (toliko) da biramo. Umesto toga naše je da se borimo za osvojeno." - Divna Stojanov

Viva Dance 2024. godine proslavljati 31 godina postojanja i još uvek važi za najtrofejniji plesni centar u državi čiji rad je daleko poznat i van granica Srbije. Do sada je Viva Dance Academy izvodio nekoliko mjuzikla o važnim ženama iz istorije kao što su Isadora Duncan, Mileva Marić Eintein i druge. Uigrana ekipa izvodi svoje predstave po mnogim značajnim festivalima i manifestacijama u Srbiji gde su i nagrađivani.


Posebno se zahvaljujemo partnerskoj organizaciji Scarpette Rosa Cerignola iz Italije i Akademiji umetnosti Unoverziteta u Novom Sadu.

Karte za premijeru mogu se kupiti online putem bilet servisa SNP-a ili na biletarnici pozorišta.

 
 

prethodnice2c smallO predstavi

Plesna predstava u 4 čina inspirisana je istinitim događajima. 
Režiju potpisuje sada već uspešan i nagrađivan reditelji Ivan Vanja Alač.
Scenario i dramaturgiju je uradila talentovana Divna Stojanov.
Predstava traje ukupno 55min.
U predstavi PRETHODNICE gledaoce očekuje pravo uživanje, jer će uz prelepe kostime i atraktivne koreografije imati prilike da na sceni vide više od 50 mladih plesača Viva Dance Academy (Novi Sad), ali i njihove specijne goste mlade glumce Akademije umetnosti u Novovm Sadu.

 
 

fb baner za EV   

Uloge 

Gavne uloge u premijernom izvođenju poverene su balerinama - budućim glumicama: 
Anđela Joković
u ulozi Mileve Marić Einsten,
Nika Gaćeša
u ulozi Nadežde Petrović,
Milica Prgonjić
u ulozi Ksenije Tanasijević i Sara Vilotijević u ulozi Milice Tomić
koje su poznate publici na kao junakinje mjuzikla Teorija Relativiteta.

 

GIR_0130 smallEkipa 

Režija su povereni je mladom, ali već i uspešnom beogradskom reditelju Ivanu Vanji Alaču.
Ivan Vanja Alač je diplomirao i masterirao multimedijalnu režiju na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Nikite Milivojevića. Režirao je više kratkih filmova, a njegova diplomski predstava čeka premijeru u Jugoslovenskom Dramskom Pozorištu. Dobitnik je nagrade “Mali Princ” za studenta generacije, a najnovije priznanje kao prva profesionalna nagrada za režiju dobio je na 73. "Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine" u Subotici, za predstavu "Ljudi od voska" Narodnog pozorišta Sombor, po tekstu Mate Matišića. 

Koreografiju potpisuje Gordana Oreščanin koja je inače i potpredsednica svetske plesne organizacije od 2012. godine i dobitnica je svih najviših međunarodnih priznanja u modernom plesu kao sportu i kao umetnosti. IMG_3505

Takođe u mjuziklu radi i sad već stalni član tima koreograf Aleksandar Boškov koji je pripremio koreografske činove sa najstarijim plesačima u ovoj predstavi.

Novi članovi koreografskog tima su Mihailo Kocić iz Beograda i Martina Fortunato iz Italije.

Autor originalnih songova je novi član ekipe mladi muzičar, kompozitor Dimitrije Beljanski

Za dizajn svetla  zadužen je Tihomir Stojšin master student na Akademije umetnosti.

Dugogodišnjin član tima kao scenograf koji za plesne predstave uvek stvori ešto sasvim novo i nesvakidašnje je Veljko Berisavljević.

Ukupno 200 kostima samo za ovu predstavu napravila je nekadašnja balerina Viva Dance-a, a današnja popularna pozorišna kostimografkinja Nataša Vranešević.

Fotografije: Aleksandar Živaljević

Projekat je produciran pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture R Srbije.

 

Unapred hvala na izveštavanju!