ČINOVI u mjuziklu Ja sam Mileva Marić Einstein

baner full samll
 
 

 

Prvi čin: Mici

Od malih nogu, Mileva pokazuje sklonosti ka učenju, naročito matematici, kakva se ne viđa u tom uzrastu. U školi prednjači u odnosu na svoje vršnjakinje i zbog toga biva izolovana iz krugova devojčica bivajući često meta neslanih šala.
Podršku ima u svojoj porodici, naročito od oca Miloša koji je od početka pothranjivao njenu znatiželju i afinitete ka nauci, dok je majka Marija bila nešto uzdržanija tvrdeći da će uz njenu već urođeni manu koja ju je oduvek izdvajala od ostalih devojčica, nauka dodatno biti samo prepreka za potencijalni brak.

 

Drugi čin: Moj voz

Voz, železnička stanica, vreme, dolasci, odlasci, čekanje, peroni, šine, brzina, ubrzanje, smer, tačke, pravci  -  učestali i vrlo značajni elementi u Milevinom životu koje je maštovito posmatrala kroz omiljene matematičke formule puna novih ideja i inspiracija.


Treći čin: Zagreb

Nakon završene osnovne škole, Mileva zahvaljujući ugledu i naporima svog oca Miloša upisuje čuvenu gimaziju za dečake u Zagrebu gde uprkos novom okruženju i neprijatnim iskustvima, uspešno maturira.


Četvrti čin: Zurich

Upisavši Politehnički univerzitet u Zurichu, Milevu otac dovodi u vilu u kojoj upoznaje 3 devojke: Helenu, Ružicu i Milanu. Poučena negativnim iskustvima iz detinjstva, Mileva vrlo oprezno stupa u kontakt sa njima, ali tri devojke ipak uspevaju da sruše njene predrasude i postaju joj prve iskrene prijateljice u životu.


Peti čin: Ljubav na prvi pogled

Kao jedina devojka na fakultetu, Mileva se suočava sa novim poteškoćama u vidu diskriminacije i nipodaštavanja od strane svojih kolega i prefesora Webera. Ipak, svetlu tačku tih predavanja i izuzetak po pitanju kolega, predstavlja mladi Albert Einstein koga upoznaje upravo na predavanju profesora Webera. 
Međutim, da bi došao do Milevinog srca Albert mora da šarmira i njene podozrive i zaštitnički nastrojene prijateljice.


Šesti čin: Zabranjena ljubav

Poslednju i najveću prepreku na putu ljubavi mladog Alberta i Mileve predstavljaju njihove porodice. Ajnštajnovima se nije sviđala ideja da se njihov Albert oženi devojkom slovenskog porekla prema kojem nemci nisu bili nakloni.


Sedmi čin: Jezero Como

Kako bi se sklonili od svih pred kojima se kriju i napokon uživali u slobodi, Mileva i Albert odlaze u Italiju na jezero Como, gde uprkos Milevinoj želji da sačekaju brak, prvi put spajaju svoja nevina tela začevši malu bebu Lieserl (Ljubicu).


Osmi čin: Kać

Zbog njegovog ugleda i prilike za posao u Zurichu, Albert Milevi naređuje da ostavi njihovu vanbračnu ćerku Lieserl kod roditelja u Kaću sve dok se ne venčaju što Mileva teška srca učini ne sluteći kakve će posledice ta odluka doneti.


Deveti čin: Svadba, svadba!

Momenat koji nagoveštava dugu i srećnu ljubav i konačnu pobedu nad svim preprekama ljubavi, naročito onoj u vidu majke Einstein i voljene Albertove sestričine Elze.


Deseti čin: Naučnik i naučnica

Milevin doprinos Albertovim istraživanjima se ogleda i u činjenici da mu je praktično sve matematičke probleme rešavala upravo ona, jer je važila za uspešniju, pedantniju i talentovaniju studentkinja nego što je on bio. Njegova ljubav, ali i ljubomora na njeno znanje bila je prisutna na očevid fakultetskih kolega, mladih talentovanih naučnika koji su se redovno okupljali u njihovom domu i svoju čuvenu družinu nazvali Olympia Academy.


Jedanaesti čin: Scarlet

Milevini roditelji preselili su se u Novi Sad. Nakon majčinog pisma iz koga saznaje da u Novom Sadu vlada kobna bolest Skarlet (šarlah) i odnosi najmlađu decu, Mileva pokušava svim silama da stigne do svoje ćerke Lieserl kako bi je zaštitila. Na ogromnu žalost, Mileva zakasni i više nikada neće moći da zagrli svoju devojčicu.


Dvanaesti čin: Jednačina bola

Skrhana neopisivim bolom zbog smrti svoje ćerke, Mileva tek u jednom trenutku na železnickoj stanici dobija proviđenje, otrkiva nešto zbog čega joj se čini da, kada već nije stigla da spasi svoju ćerku, barem može učiniti da njena smrt ne bude uzaludna i posvećuje svoje otkriće zauvek usnuloj Lieserl. Proviđenje koje će promeniti ceo Svet i učiniti njenu ćerku besmrtnom.


Trinaesti čin: Teorija relativiteta

To proviđenje, to otkrovenje bila je čuvena Teorija Relativiteta. Mileva poverava svom dragom Albertu to genijalno otkriće motivisana idejom da će njihova neprežaljena ćerka Lieserl time postati besmrtna i potpiše i Alberta u svim dokumentima pored svog imena. Albert joj uzvrati obrisavši njeno ime i tako preda naučnim krugovima rad koji ga okiti Nobelovom nagradom. 
Ubrzo, Albert se razvodi od Mileve sa kojom ima i dva sina, uzimajući za novu suprugu upravo svoju rođaku Elzu.

 

Četrnaesti čin: Epilog

Kroz susret Mileve Marić Einstein i Marie Curie tada već ovenčane Nobelovom nagradom i to upravo na insistiranje svog cenjenog muža da je on ne dobije sam, Mileva se ujedno susreće i sa svim onim što je mogla da bude, samo da je načinila neke drugačije izbore.

Ti i ja nismo nimalo različite, samo smo načinile različite izbore” – izgovorila je jedna divna ostvarena žena drugoj divnoj, ali tužnoj ženi negde u Parizu početkom 19. veka.